Home Technosoft blog & nieuws Mobile technology

Mobile technology

 

“Expert meeting mobiele technologie”

 

Experts op het gebied van mobiele technologie discussiëren over de beste oplossingen en ontwikkelen in de praktijk.

<span id=Mobile technology">
structural-engineering
Delen

Onlangs discussieerden de specialisten van Technosoft en haar partners over deze vraag die steeds naar voren komt bij het ontwikkelen van mobiele applicaties. In een expert setting werden de meest gebruikte technieken en platformen met elkaar vergeleken. Niet alleen op technisch vlak, maar ook waar bedrijven en ontwikkelaars in de praktijk tegen aan lopen, waar de business om vraagt en wat het beste werkt.

Native of cross Platform?

Natuurlijk is er de aloude discussie over native versus cross platform, waarbij er ook meer hybride vormen in opkomst zijn, zoals bijvoorbeeld REACT. Een eenduidig antwoord op de vraag wat het beste is valt niet te geven, aangezien er vele factoren zijn die naar de ene of andere kant wijzen. Zaken als snelheid, hergebruik van bestaande code, complexiteit van de back office applicaties, versiebeheer, efficiëntie van de ontwikkeling, UI ontwerp, beschikbare kennis, toepasbaarheid van API’s en Plug-ins zijn maar een greep uit het scala van afwegingen die een rol spelen bij het kiezen voor de methode van ontwikkelen. Wanneer mobiele ontwikkeling een strategische keuze voor je business is (en dat is het tegenwoordig vrijwel altijd), dan is een goed onderzoek naar het meest geschikte platform een must. Wij zien maar al te vaak dat ontwikkeling gestart wordt zonder een (her)oriëntatie op wat er is en wat er (on)mogelijk is.

Vergelijk development platforms

Binnen onze Technology Stack maken wij het meest gebruik van Xamarin, Cordova, React native, native iOS (ObjectiveC / SWIFT) en native Android. Om een goed vergelijk te maken zijn deze platformen nog eens naast elkaar gezet en vergeleken op zaken als toepasbaarheid, techniek en voor- en nadelen. Hierin komen uiteraard de basis tegenstellingen tussen native en cross platform naar boven, maar ook de verschillen op basis van toepassing in de praktijk. Denk hierbij eens aan support op platform of plug-ins, mogelijkheden voor testen, kosten van licenties, uitwisseling met bestaande ontwikkel omgeving en deployment mogelijkheden.

De in eerste instantie meest voor de hand liggende keuze is niet altijd de beste. Zo is er voor een bedrijf in de gezondheidszorg, na uitvoerig onderzoek, gekozen voor ontwikkeling op basis van Cordova, terwijl alle ontwikkelingen in Microsoft technologie worden gedaan, voor een multinational in de elektronica sector met een vergelijkbare ontwikkeling weer voor Xamarin en voor een bedrijf in de parkeersector voor een mobiele webapplicatie op basis van PHP. Allemaal op basis van verschillende gronden, situaties, doelstellingen en afwegingen. Er is duidelijk geen “one size fits all”

Een paar conclusies

Alhoewel deze expert sessie nog maar de eerste was in een reeks van sessies, zijn er wel al een aantal eerste aandachtspunten naar voren gekomen, die wij in de praktijk vaak tegenkomen.

  • Cordova en Xamarin zijn vrijwel gelijkwaardig in toepasbaarheid voor business applicaties. De keuze voor een van beide zal voor een groot deel bepaald worden door de voorkeur voor IDE, programmeertaal en UI framework.
  • Een algemeen gedeelde uitdaging binnen mobile development is het responsive design. Vanwege de grote variatie aan schermen dient er veel aandacht te worden besteed aan het goed krijgen van alle elementen van de UI op de verschillende scherm afmetingen.
  • Een grote variëteit aan mobiele apparaten en de historie die daarin moet worden meegenomen. Een duidelijke afbakening wat wel en wat niet moet worden meegenomen geeft een duidelijk beeld van de uitdaging die er ligt voor ontwikkeling.

Grote diversiteit met betrekking tot tijd en kosten voor ontwikkeling. Er kan een groot verschil zitten in het type applicatie, de omvang en het benodigde aantal features.

Mobile first?

Mobile development is niet meer weg te denken in het ontwikkel landschap. Het aandeel van mobiel gebruik van software applicaties neemt nog steeds toe. Een goede (strategische) keuze voor de manier waarop dit moet worden aangepakt kan een belangrijke bijdrage leveren aan het doelgericht en efficiënt ontwikkelen van uw software. Wanneer u meer wilt weten over de verschillen tussen mobiele platformen of eens vrijblijvend wilt overleggen met een van onze experts, dan kunt u mij een berichtje sturen.

Maak een afspraak met Bart Zwager, commercieel directeur van Technosoft

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen van Technosoft in je mailbox.