Uitbesteden van softwareontwikkeling.
Hoe krijgt u alle mensen mee?
Als ondernemer zit u vol ideeën. U wilt nieuwe software laten ontwikkelen door een externe partij omdat u er van overtuigd bent dat het bedrijf hier veel baat bij kan hebben, maar u merkt dat de mensen in uw omgeving een stuk minder enthousiast zijn.
- ‘Het is te moeilijk’
- ‘Het gaat veel geld kosten’
- ‘Het is onzeker hoe lang het gaat duren’
- ‘Misschien moeten er nieuwe technieken gebruikt worden die we niet in huis hebben of is er extra capaciteit voor nodig die ten koste gaat van het bestaande werk’
Het zijn slechts enkele voorbeelden van de twijfels die uw omgeving kan hebben. Gaat u dan bij de pakken neer zitten? Dat hoeft niet, want wij hebben een aantal tips om de weerstand te doorbreken! Voor u is allang duidelijk dat er iets moet gebeuren, maar hoe overtuigt u uw organisatie dat het echt anders moet?
5 Tips om mensen te overtuigen
Wij zetten een aantal tips voor u op een rij:
1. Laat zowel goede als slechte voorbeelden zien:Maak gebruik van de goede ervaringen van anderen. Achteraf vragen mensen zich vaak af waarom ze het niet eerder hebben gedaan. Besteed echter ook aandacht aan de negatieve ervaringen! Deze helpen een realistisch beeld te schetsen en maken inzichtelijk wat u kunt doen om te voorkomen dat het misgaat.
2. Geef mensen het gevoel dat ze ‘in control’ blijven:Ja, u maakt als bedrijf de keuze om een externe partij aan de slag te laten gaan met de software, maar dat betekent niet dat u de grip kwijtraakt. Zorg voor een open en transparant proces waarin u als opdrachtgever de controle heeft over wat er gebeurt en hoe. Door nieuwe software ‘agile’ te ontwikkelen, wordt het proces opgeknipt in kleine, behapbare stappen. Dit geeft inzicht en zorgt er tegelijkertijd voor dat u tussentijds eventueel nog aanpassingen kunt doen.
3. Benadruk het belang van een geteste oplossing:
Testen en nog beter Quality Assurance, is niet iets dat alleen achteraf gebeurt. Integendeel, het is een proces dat zich juist grotendeels vooraf plaatsvindt en gedurende het ontwikkelen meeloopt. Voordat u überhaupt een opdracht uitzet bij externen, moet u eerst nagaan waar de risico’s liggen en hoe u daar mee omgaat. Het vereist wat voorwerk, maar het zorgt ervoor dat u precies weet waar u aan toe bent en grip kan blijven houden op de kwaliteit van wat er ontwikkeld wordt. Pas dan kunt u met een gerust hart de opdracht uitbesteden. En dan is het ook eenvoudiger andere mensen hier in mee te nemen.
4. Maak het persoonlijk:
Leer eerst de mensen kennen aan wie u de opdracht wilt uitbesteden. Natuurlijk is het toegestaan om kritisch te zijn op wie u uiteindelijk in huis haalt, maar die kritiek is pas gerechtvaardigd als men de mensen ook echt persoonlijk gezien heeft. Laat de ontwikkelaars en testers dus naar uw bedrijf toe komen of ga zelf naar hen toe. Op het moment dat het menselijk wordt, is het makkelijker om de weerstand los te laten.
5. Kies voor een gestructureerde aanpak:Doe een vooronderzoek en maak een ‘proof of concept’ (POC). Dit laatste maakt het tastbaar wat mensen kunnen verwachten qua resultaat. Maak ook duidelijke afspraken over het uiteindelijke resultaat, dat geeft vertrouwen. Bij Technosoft werken wij ook vaak met het zogenaamde POQ oftewel een Proof of Quality. Gedurende het proces van opstarten wordt er een moment ingebouwd waarop u de daadwerkelijk ontwikkelde code kan beoordelen. Dit geeft een goed beeld van de uiteindelijk op te leveren kwaliteit.
Door de tijd te nemen en mensen vanaf het allereerste begin bij het proces te betrekken, kan de aanwezige weerstand langzaam maar zeker worden doorbroken. Zo begint iedereen uiteindelijk vol overtuiging aan een nieuwe stap!