Home Technosoft blog & nieuws De voordelen van testen in de praktijk

De voordelen van testen in de praktijk

 

“Software testen, een bron van inkomsten ”

In dit artikel vindt u meer informatie over wat software testen voor u kan opleveren of wat het u moet kosten...

<span id=De voordelen van testen in de praktijk">
structural-engineering
Delen

Wat is nou precies het voordeel van testen?

Het testen van software is vaak een ondergeschoven kind. Het is een sluitpost van veel ontwikkeltrajecten en uitgevoerd wordt omdat dit nu eenmaal zo hoort.

“We zijn vergeten de uren voor het testen in het budget op te nemen…”

“Wellicht is het secretariaat beschikbaar om door de applicatie te klikken.”

“… maar wel snel want de finale release moet morgen naar de klant.”

Oorzaken

De oorzaken van het onjuist of niet testen heeft dan ook vaak te maken met:

 1. Ontbreken van kennis om gestructureerd te kunnen testen;
  1. er worden geen testcases gemaakt;
  2. er wordt niet gewerkt via vast protocollen;
  3. hierdoor kost het testwerk waarschijnlijk onnodig veel tijd;
  4. dus loopt men het gevaar bepaalde onderdelen niet te testen en andere juist dubbel;
 2. Geen rekening houden met testenwerkzaamheden in het budget en daarom voor onverwachte verrassingen komen te staan;
 3. Het feit dat het effect van testen pas later merkbaar is. Op het moment dat de applicatie in gebruik genomen wordt en deze op de pijnbank komt te liggen wordt het effect van testen merkbaar;
 4. Tunnelvisie van de ontwikkelaar. Iedereen test zijn eigen gebied, echter niemand test de samenhang van de onderdelen;
 5. Te beperkt testen. Vaak wordt testen beperkt tot het klikken op knopjes en kijken of het geen blauwe schermen oplevert. Dit gebeurd vaak ongestructureerd en uitgevoerd wordt door personen die niet zijn opgeleid als professioneel tester;
 6. Onderschatten van het belang van testen. Met de gedachte ‘de ontwikkelaars doen hun werk vast wel goed’, wordt testen vaak overbodig geacht.

Meer aandacht voor het voordeel van testen

Er zijn een aantal ontwikkelingen die vragen om meer aandacht voor testen.

 1. Het gebruik van web-applicaties. Hierdoor moet de applicatie in theorie op alle gangbare browsers werken. Echter, de praktijk wijst vaak anders uit.
 2. De intrede van mobiele apparaten. Door de komst van de tablet en de smartphone zullen steeds meer online applicaties en websites met deze apparaten benaderd worden. Door de veelvoud van verschillende modellen neemt de complexiteit toe in de compatibiliteit. Ieder type apparaat zal separaat getest moeten worden.
 3. Agile-software-ontwikkeling. Steeds meer applicaties worden volgens de Agile-methodiek ontwikkeld. Hierdoor is het noodzakelijk om het testen juist parallel te laten lopen met de ontwikkelingen.

  New call-to-action

 

Ontwikkelaars laten testen is verkwisten van resources

Naast de externe factoren die van invloed zijn op het testen is het ook niet zinvol om ontwikkelaars zelf te laten testen. De bekende auteur en onderzoeker Fred Brooks schreef in zijn standaard werk “The mythical Man-Month”(1) dat software ontwikkelaars 50% van hun tijd besteden aan testen. Dit is tegenwoordig waarschijnlijk wel iets lager, als wij de verhalen uit de praktijk mogen geloven, maar het blijft nog steeds een aanzienlijk deel. Dit is niet efficiënt en werkt dus zeker niet productief. Ontwikkelaars willen van nature werken aan nieuwe en uitdagende projecten. In een tijd waarbij er gevochten wordt om goede ontwikkelaars is het belangrijk om de capaciteit van de ontwikkelaar het meest optimaal te benutten. Laten de ontwikkelaars daarom doen waar zij goed in zijn, analyseren en programmeren. Hieronder valt meestal niet het uitvoeren van testwerkzaamheden. Dit heeft ook een positieve werking op de medewerker tevredenheid. Door het testen uit te laten voeren door gespecialiseerde testers profiteert u meer van het voordeel van testen.

Testen uitbesteden

Testwerkzaamheden laten zich uitstekend uitbesteden naar lageloonlanden in Oost-Europa. Dit heeft een aantal voordelen:

 1. Testen is meestal repeterend productiewerk. Dit uitbesteden levert meestal kosten voordeel en kwaliteitswinst op.
 2. Door het gebruikmaken van de juiste tools is het gewaarborgd dat de tester op afstand volledig geïntegreerd is in het ontwikkelteam en men instaat is om integraal te testen.
 3. Indien men uitgaat van een dedicated testteam is het voordeel dat de opdrachtgever kan beschikken over een vast team van testers dat kennis opdoet van de producten van de opdrachtgever en zo ook de samenhang van de verschillende applicatieonderdelen leert kennen.
 4. In het buitenland zijn de professionele en goed opgeleide testers nog beschikbaar.

Uit bovenstaande kan worden afgeleid dat testen niet alleen geld kost, maar zeker ook kan besparen. Goed geteste software levert een grotere klanttevredenheid op en dat is winst voor de gebruiker en/of klant.

New call-to-action

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen van Technosoft in je mailbox.