Home Technosoft blog & nieuws Wel of niet kiezen voor testtools?

Wel of niet kiezen voor testtools?

 

"Wel of niet kiezen voor testtools"

Een korte uitleg over geautomatiseerd testen en keuze voor de tools die daarbij gebruikt kunnen worden.

<span id=Wel of niet kiezen voor testtools?">
structural-engineering
Delen

Wel of niet kiezen voor testtools?

Zo efficiënt mogelijk werken tegen minimale kosten. Dat willen we natuurlijk allemaal. Testen is noodzakelijk om de kwaliteit van uw product te kunnen garanderen. Maar moet dat echt allemaal handmatig gebeuren? Het is niet vreemd dat geautomatiseerd testen met behulp van testtools steeds meer aandacht krijgt. Maar is dit nu wel of niet interessant voor uw organisatie? In deze blog maken we u wegwijs in de wereld van geautomatiseerd testen en testtools!

Om te beginnen: Wat is geautomatiseerd testen nu precies?

Bij geautomatiseerd testen worden specifieke testen en controles (bijvoorbeeld regressietesten) herhaaldelijk automatisch uitgevoerd.

Testtools spelen daarbij een belangrijke rol. Het ontwerpen en opzetten van een geautomatiseerde testomgeving is gespecialiseerd werk dat door test automation engineers wordt gedaan, maar de uitvoering van het geautomatiseerd testen wordt ondersteund door test tools.

Voordelen van testtools

De belangrijkste voordelen van het inzetten van testtools op een rij:

  1. Het testen van met name complexe applicaties kost aanzienlijk minder tijd (zeker in vergelijking met handmatig testen) waardoor de ontwikkelperiode kan worden verkort.
  2. Eventuele fouten kunnen al in een vroeg stadium worden gesignaleerd en opgelost.
  3. U krijgt meer inzicht in wat er allemaal gebeurt in het ontwikkelproces.
  4. Het vergroot het vertrouwen in de kwaliteit van het eindproduct als er sprake is van geautomatiseerd testen (handmatig testen laat immers meer ruimte voor fouten).

Soorten testtools

Er zijn verschillende testtools beschikbaar:

  1. Test automation tools. Eenvoudige record-and-playback tools zijn momenteel populair omdat ze een snelle en makkelijke manier lijken te bieden om efficiënter te werken. In de praktijk blijken deze vaak niet helemaal betrouwbaar omdat ze gevoelig zijn voor veranderingen en daarmee lastig te onderhouden. Wij zetten dan ook alleen geavanceerde tools als Selenium WebDriver (voor testautomatisering) en Jmeter (voor prestatietesten) in.
  2. Test management tools. Deze tools werken net een niveautje hoger. Ze helpen om testcases te schrijven en op te slaan, en de uitvoering van deze tests te registeren. Dit zorgt er o.a. voor dat het testen meer gestructureerd verloopt en dat er minimale inspanning nodig is om testcases te ontwikkelen en  bij te houden. Voorbeelden van test management tools die wij hanteren, zijn HP ALM/Quality Center, TestRail en Hiptest.

Testen is een continu proces

Geautomatiseerd testen met behulp van testtools maakt bijna altijd onderdeel uit van een continue proces waarin ook manueel testen een plek heeft. Zeker in de beginfase van de ontwikkeling van een product heeft manueel testen de overhand. Automatisch testen heeft dan vooralsnog geen zin omdat er steeds aanpassingen moeten worden gedaan. Pas wanneer het ontwikkelingsproces in rustiger vaarwater komt, kunnen scripts worden uitgedacht waarmee specifieke handelingen automatisch worden uitgevoerd. Zeker bij complexe processen moet je dan ook eerst tijd en geld investeren om toe te werken naar testautomatisering met behulp van testtools. Op de lange termijn is hier echter veel winst te behalen. Onderhoud – bij  bijvoorbeeld wijzigingen in de software of de gevraagde functionaliteit – blijft wel essentieel.

Last but not least: Uiteraard moeten testtools goed toegepast worden om optimaal te profiteren van de voordelen. Om die reden werkt Technosoft alleen met ervaren senior ‘test engineers’.

Wat ons betreft kunnen we de vraag waarmee we deze blog begonnen, beantwoorden met een volmondig ‘ja’.  In veel situaties levert het toepassen van testtools een toegevoegde waarde. Welke testtools u kunt inzetten, is mede afhankelijk van de software en de ICT-infrastructuur die u gebruikt. Onze ‘test engineers’ kunnen u adviseren bij het selecteren van de juiste testtool en nemen de uitvoering desgewenst graag uit handen. Neem vooral contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.

New call-to-action

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen van Technosoft in je mailbox.